קולפוסקופיה: מהי? וכיצד היא קשורה לפיפילומה וקונדילומה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

קולפוסקופיה

זיהוי סרטן בשלב מוקדם מעלה את סיכויי ההחלמה והריפוי בצורה דרמטית. כיום, ידוע היטב כיצד לזהות תאים חשודים, עוד לפני שהם הופכים לסרטניים. מדובר עלקולפוסקופיה זיהוי ממצא טרום סרטני ובנשים הוא עשוי להופיע בצוואר הרחם. במידה ורוצים לאתר או לשלול את קיומם של תאים טרום סרטניים, עומדת לרשות הרופאים בדיקה שנקראת קולפוסקופיה. בין היתר, היא מיועדת לנשים שנדבקו בווירוס פפילומה. יצוין כי כיום יש חיסון יעיל, בתנאי שהוא ניתן בגיל צעיר (לרוב, לפני גיל ההתבגרות ולפני תחילת קיום יחסי מין).

בדיקה באמצעות קולופוסקופ, כך זה עובד

שמה של הבדיקה מבוסס בפשטות על המכשיר שמעורב בה. מכשיר רפואי ושמו קולופסקופ מאפשר לרופא להשיג נקודת מבט כמו מתוך מיקרוסקופ של האזור הנבדק. כך ניתן לאתר הבדלים ברקמה, בצוואר הרחם, ברחם וכן בסביבתו. במקביל לנקודת מבט מוגדלת, מאפשר המכשיר גם ליטול רקמה לבדיקת המשך, כלומר ביופסיה. הבדיקה אפשרית כאשר האזור נקי מדימום ולכן אין לעשותו בזמן המחזור החודשי. לנשים הסובלות מדלקת באזור, נהוג לתת טיפול אנטי דלקתי ורק לאחר ההחלמה, תתאפשר הבדיקה.

האם בדיקת קולפוסקופיה כרוכה בכאבים?

ככלל, הבדיקה דומה למדי לבדיקה גניקולוגית מקובלת ומוכרת. המטרה היא לקחת ביופסיה מתאים או נגעים אשר הרופא חושב שראוי לבדוק אותם במעבדה. בבדיקה, נעשה שימוש בחומר שבו מרטיבים את צוואר הרחם. הוא עלול ליצור מעט אי נוחות אך לא כאב. המטרה היא להדגיש את התאים באזור שרוצים ליטול את הדגימה. תאים שונים משנים את צבעה באופן שיכול לסייע לרופא לזהות סימנים מיוחדים. בתהליך שלאחר מכן, בביופסיה עצמה, התחושה מזכירה צביטה. לאישה המעוניינת בכך ניתן להשתמש בהרדמה מקומית קלה. בעבר נהוג היה לבצע הרדמה עמוקה כיום אך כיום ידוע שאין בכך צורך או תועלת ממשית.

מה קורה אם מתגלה ממצא טרום סרטני?

מרבית הנשים חשות רמה כזאת או אחרת של דאגה לפני הבדיקה. חשוב לציין כי גם כאשר הרופא מגלה מממצא קליני כלשהו, אין הדבר מלווה בדרך כלל בזיהוי של מחלת הסרטן. גם נשים שנדבקו בווירוס הפפילומה ופיתחו עקב כך תאים קדם סרטניים, התאים הללו לא מצריכים כל טיפול אלא מעקב בלבד. רק במיעוטן של הנבדקות יתגלה לאחר תקופת מעקב שינוי בתאים, לתאים קדם סרטניים שסיכויי הההשתנות הנוספת שלהם גבוהים יותר. לאחר הבדיקה הרופא מסביר על הממצאים הקליניים והאם על פי חוות דעתו המקצועית צריך להמשיך עם מעקב. במידה ויוחלט על מעקב המשכי, מקובל על בדיקה בכל תקופה של כחצי שנה לערך. רק לאחר כמה וכמה בדיקות מעקב, כאשר עולה הצורך, עשוי הרופא להציע טיפול נוסף. לדוגמא, הסרת התאים הטרום סרטניים, בטיפול בלייזר, באידוי או בשיטות מקובלות אחרות.

בדיקת קולפוסקופיה אינה דורשת אשפוז

בדיקות קולפוסקופיה נעשות בבית חולים או במרפאה, למשל בקרב נשים שזוהה בגופן וירוס הפפילומה או נגעי קונדילומה. הנגעים הללו מהווים סוג של מחלת מין וגם אם הם לא מעורבים בדרך כלל עם מצבים סרטניים, הם עשויים להעיד על קיום סוג אחר של וירוס, זן שמעלה סיכון לסרטן. בדיקת קולפוסקופיה נעשית כיום ללא צורך באשפוז. לא תמיד יש צורך בביופסיה ולעיתים הרופא יחליט כי לאור הממצאים שהוא רואה, אין צורך בבדיקה של תאים (אין תאים החשודים כטרום סרטניים). לאחר הבדיקה החזרה לשגרה מידית. נדירים המקרים שבהם האזור הנבדק מזדהם או מדמם. הבדיקה נחשבת בטוחה והיא הליך רפואי סטנדרטי שמאפשר למנוע מקרים רבים של סרטן צוואר הרחם בכל שנה, בישראל ובעולם.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.cancer.net/blog/2019-06/colposcopy-how-prepare-and-what-know#:~:text=A%20colposcopy%20is%20used%20to,or%20noncancerous%20growths%20called%20polyps.
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/colposcopy/about/pac-20385036

אולי יעניין אותך גם:

חיסון נגד סרטן צוואר הרחם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו