פאפ לא תקין – מה זה אומר בעצם?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פאפ לא תקין

בדיקת פאפ נחשבת כיום לאחת מהבדיקות המובילות לזיהוי סימנים מוקדמים לסרטן בנשים. חשוב להבהיר, הבדיקה כבדיקת סקר מאפשרת לזהות במידהפאפ לא תקין גבוהה של ביטחון, מקרים של התפתחות תאים סרטניים מוקדמים. המטרה היא שאפשר יהיה לבצע את הטיפול ובמידת הצורך, מעקב, בשלב האופטימלי. לאחר הבדיקה וקבלת התוצאות, את עשויה להתבשר כי הפאפ לא יצא תקין. האם זה אומר שיש סיבה לדאגה? מה עושים עכשיו? מה המשמעות ומתי עושים בדיקה חוזרת? כל מה שאת צריכה לדעת.

למי מומלץ לעבור בדיקת פאפ?

אם את חוששת מפאפ לא תקין ובגלל זה את נמנעת מהבדיקה, זה לא מומלץ. קודם כל, חשוב להבין שגם פאפ לא תקין לא אומר שאת חולה. למעשה הרבה פעמים בדיקה נוספת או בדיקות אחרות תבהרנה שהכל בסדר. על פי כל גורמי הרפואה, נשים מעל גיל 25 מוזמנות לביצוע הבדיקה של צוואר הרחם מדי שלוש שנים. מגיל 35 הבדיקה ניתנת בחינם למשך עשרים שנה, בהתאם לסל הבריאות. אם הרופא ממליץ על בדיקה מוקדם יותר, סל הבריאות יכסה לפי שיקולים רפואיים.

מה אחוז הנשים שמצפויות לקבל תוצאות פאפ לא תקין?

בדיקת פאפ נעשית על ידי גניקולוג. במהלך הבדיקה מבצעים משטח של צוואר הרחם והרקמות הסמוכות על מנת לאסוף דגימת תאים. הבדיקה לא נעשית בתקופת המחזור. בסביבות חמישה אחוזים מהנשים מתבשרות על פאפ לא תקין. האם זה בעייתי? בשלב זה בהחלט לא. על פי רוב, תוצאות הבדיקה פשוט מראות שיש שינויים בצוואר הרחם שאינם מסוכנים ואינם בעייתיים. הסיבה לכך שמבצעים את הבדיקות הללו באופן שגרתי הן שסרטן צוואר הרחם מתפתח באיטיות וללא סימנים מורגשים. במידה ותוצאות הבדיקה לא תקינות, את עשויה להישלח לבדיקות נוספות על מנת להבהיר את המצב לאשורו.

אילו סיבות יכולות להוביל לבדיקת פאפ שאינה תקינה?

פאפ לא תיקן יכול לנבוע משינויים בתא שהם שפירים ולא ממאירים. גם דלקות עלולות לגרום למשטח שמראה על סימנים לא תקינים. לפעמים תאים עברו שינוי מסוים שיצריך בירור באמצעות ביופסיה. חשוב להבין שגם אם הרופא מזהה תאים טרום סרטניים, יש הרבה מה לעשות. ישנן טכניקות של סילוק תאים אלה באמצעים בררניים (כלומר בלי לפגוע בצוואר הרחם במקומות שאין שינויים בתאים). הקפאה בחנקן, הרחקה בלייזר ולעיתים כריתת התאים יכולים לפתור את העניין. יחד עם זאת, בהחלט יתכן שבדיקה המשכית תגלה כי גם הדברים הללו לא נחוצים. במקרים רבים, הרופא פשוט ימליץ על המשך מעקב ובשלב זה, לא יותר מכך.

בדיקה המשכית של צוואר הרחם

הרופא שמקבל את תוצאות הבדיקה עשוי להמליץ על כמה אפשרויות, בהתאם לסוג הממצא. אפשרות אחת היא פשוט להמתין לתקופה מסוימת ולאחר מספר חודשים לבצע עוד בדיקת פאפ. בדיקה כזאת יכולה לגלות שהמצב השתפר והכל הסתדר מעצמו. אפשרות אחרת היא שהרופא ימליץ לבצע בדיקה המשכית של צוואר הרחם, אך מסוג אחר. שמה של בדיקה זו הינו קולוסקופיה (שימי לב, לא קולונוסקופיה). זוהי בדיקה המשכית של צוואר הרחם, כאשר במקום משטח מבצעים ביופסיה. בבדיקה זו צובעים את אזור צוואר הרחם בתמיסה מיוחדת שעוזרת לאתר שינויים בתאים. לאחר מכן יביט הרופא באמצעות מכשיר ייעודי (קולוסקופ). מכשיר זה מאפשר לו להחליט מהיכן ליטול דגימת תאים בביופסיה (בכמות יותר גדולה לעומת זו שאוספים במשטח, כלומר בפאפ).

חשוב לסכם ולהדגיש שלא צריך לייחס לפאפ שלא יצא תקין משמעות של מחלה קשה. נזכור כי בסופו של דבר הבדיקה נועדה למנוע את המקרים הלא רבים, שבהם מתרחשת הפיכת התאים הבריאים לממאירים. כך יודעים מתי לטפל כך שכלל לא יתפתח גידול.

מקורות ולקריאה נוספת:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/pap-smear/about/pac-20394841
https://www.trihealth.com/dailyhealthwire/living-well/womens-health/what-happens-after-an-abnormal-pap-test-

 

אולי יעניין אותך גם:

חיסון נגד סרטן צוואר הרחם

בדיקות לגילוי עגבת

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו