קונדום הוא אחד מאמצעי המניעה הותיקים ביותר, ונחשב לאחד הנפוצים בעולם אם לא הנפוץ ביותר.
הקונדום הוא אמצעי העשוי מלטקס, המולבש על הפין ומונע את יציאת הזרע החוצה. בעת קיום יחסי המין, הקונדום בעצם "מבודד" את המגע בין הפין לנרתיק, ובכך מונע את התערבבות ההפרשות ואת יציאת הזרע אל תוך הרחם.
ולכן, קונדום מספק הגנה גם מפני כניסה להריון וגם מפני הידבקות במחלות מין, והוא נחשב לאמצעי המניעה הבטוח והטוב ביותר. מכיוון שקונדום מספק הגנה גם מפני העברת מחלות, זהו אמצעי המניעה המומלץ ביותר לצעירים, ובמיוחד לאלו המקיימים יחסי מין עם כמות גדולה של פרטנרים.
מלבד הלטקס אשר משמש כמבודד, הקונדום מכיל גם חומרים קוטלי זרע, אשר מספקים הגנה נוספת מפני כניסה להריון, ומשפרים לכן את יעילותו של הקונדום.
כאשר משתמשים בקונדום בצורה נכונה, קיימת יעילות של יותר מ-98% במניעת הריון, ומניעת הדבקה במחלות מין, ובשילוב עם אמצעי מניעה נוספים (כמו גלולות) ניתן להשיג מניעה כמעט מוחלטת של הריונות לא רצויים.
השימוש הנכון בקונדום
קיימת חשיבות רבה לשימוש נכון בקונדום, ושימוש שאינו נכון יכול לפגום ביעילות הקונדום ולגרום להעברת מחלות מין או לכניסה להריון לא רצוי.
הלבשת הקונדום על הפין מתבצעת כאשר הוא זקוף, ובהתאם לכיוון שבו הוא מולבש בצורה חלקה ונוחה. הלבשה הפוכה של הקונדום, או שימוש בכוח גורמים לכך שהקונדום לא יולבש בצורה טובה על הפין ויעילותו תיפגם.
כמו כן, שימוש בציפורניים או במכשירים חדים אחרים עלול לקרוע את הקונדום ולמנוע את הבידוד אותו הוא אמור להעניק.
לאחר סיום קיום יחסי המין, יש להסיר את הקונדום בעדינות, ולהקפיד שלא יישאר בטעות בנרתיק. השימוש בקונדום הוא כמובן חד פעמי, ואין להשתמש באותו קונדום מספר פעמים.
יתרונות השימוש בקונדום
לשימוש בקונדום מספר יתרונות חשובים, אשר הפכו אותו לאמצעי המניעה היעיל ביותר:
- בידוד מוחלט בין בני הזוג – הבידוד מונע הדבקה במרבית סוגי מחלת המין, וזהו בעצם אחד מאמצעי המניעה היחידים המונעים העברת זיהומים בין בני הזוג.
- נוח לשימוש – שימוש בקונדום מתבצע רק בזמן קיום יחסי המין, ולכן בני הזוג לא נוטים לשכוח להשתמש בו (כפי שקורה לדוגמא בשימוש בגלולות).
- זמינות גבוהה – ניתן לרכוש קונדומים כמעט בכל בית מרקחת ללא צורך במרשם או בסיוע אחר, ולכן הוא זמין מאוד לכל אחד.
חסרונות השימוש בקונדום
לקונדום מספר חסרונות, אשר גורמים לעתים לבני הזוג לוותר על השימוש בו, ולקיים יחסי מין ללא הגנה. יש לזכור שמספיקה פעם אחת על מנת להיכנס להריון או להידבק במחלת מין, ולכן למרות החסרונות יש להמשיך ולהשתמש בקונדום. החסרונות העיקריים של השימוש בקונדום הם:
- חוסר נוחות – אנשים רבים טוענים שהשימוש בקונדום פוגם בספונטניות וברומנטיות של קיום יחסי המין, ולכן פוגם באקט עצמו.
- הרגשה לא טבעית – קונדום גורם להרגשה "מלאכותית", ופוגם מאוד בהנאה מקיום יחסי המין. מכיוון שאין מגע "אמיתי" בין בני הזוג, קיום יחסי מין עם קונדום פחות מהנה מאשר ללא אמצעי מניעה בלבד. במקרים אלה, ניתן להתגבר על הבעיה באמצעות שימוש בקונדום דק או בקונדום מחוספס, המספק הנאה גדולה יותר לשני בני הזוג.
- רגישות ללטקס – קיימים אנשים הרגישים ללטקס (כ-10% מהאוכלוסייה), ועליהם להשתמש בקונדומים המיוצרים מחומרים אחרים.
- סיכון מוגבר לדלקת בדרכי השתן – השימוש בקונדומים, ובמיוחד באלו המכילים חומרים קוטלי זרע עלולים לגרום להופעה של דלקת בדרכי השתן (אצל נשים רגישות במיוחד), ולכן במקרים כאלה רצוי להשתמש בקונדומים ללא קוטלי זרע.