שימוש באמצעי מניעה חשוב מאוד למניעת הריון בלתי רצוי ולמניעת הידבקות במחלות מין. קיימים כיום סוגים רבים של אמצעי מניעה, וכל אחד מהם הוא בעל יתרונות וחסרונות ומתאים למצבים שונים.

בין אמצעי המניעה השונים, קיימים אמצעי מניעה המספקים הגנה גם מפני הריון וגם מפני מחלות מין, וסוג נוסף המספק הגנה רק מפני כניסה להריון ולא מגן על בני הזוג מפני הדבקה במחלת מין.

חשוב מאוד להכיר את כל סוגי אמצעי המניעה, על מנת להבין איזה מהם הוא המתאים ביותר, ובמידת הצורך אף לשלב בין מספר אמצעי מניעה על מנת לקבל הגנה מקסימלית.

התקן תוך רחמי

התקן תוך רחמי הוא אמצעי מניעה קבוע, המספק הגנה מפני כניסה להריון בצורה בטוחה יחסית, באופן קבוע וללא סיבוכים.

ההתקן התוך רחמי הוא אמצעי המותקן ברחם בצורה פשוטה ביותר על ידי רופא נשים, ומספק הגנה מפני כניסה להריון למשך מספר שנים. באופן כללי, ההתקן התוך רחמי מונע באופן מכני את המפגש של הזרע והביצית, ובכך לא מאפשר הפריה.

קיים סוג נוסף של התקנים, אשר מכיל גם קפסולה המשחררת פרוגסטרון, אשר גורם ליצירת ריר המונע מהזרע לנוע בחופשיות, וכך משפר את פעילות ההתקן. התקן תוך רחמי מתאים בעיקר לנשים בעלות בן זוג קבוע, ורוב הרופאים ממליצים עליו לנשים שסיימו את ההריונות שלהן.

יש לציין שהתקן תוך רחמי אינו מונע העברת מחלות מין, אלא מספק רק הגנה מפני כניסה להריון בלתי רצוי, זאת לעומת אמצעים כגון קונדום וקונדום נשי.

גלולות

גלולות למניעת הריון הן אמצעי מניעה נפוץ ביותר, המשמש נשים רבות בכל הגילאים.

גלולות למניעת הריון מכילות את ההורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון, אשר משפיעות על המערכת ההורמונלית ומונעות ביוץ, ובכך מונעות בעצם את הכניסה להריון. השימוש בגלולות מתבצע באופן יום יומי במשך 3 שבועות, שלאחריהם יש הפוגה בנטילת הגלולות למשך שבוע. מלבד האפקט של הגלולות על מניעת הריון, נשים רבות נהנות בזכות השימוש בגלולות מהפיכת המחזור החודשי לסדיר וקל יותר, ומאפקטים נוספים.

יש לציין שבשימוש ממושך בגלולות למניעת הריון, נשים רבות מתלוננות על מספר השפעות שליליות שהנפוצה ביניהן היא יובש נרתיקי, וכמו כן שימוש בגלולות עשוי להגביר קרישה ולכן לא מיועד לנשים הסובלות מהפרעות במנגנון הקרישה. קיימת חשיבות רבה בשימוש קבוע ויום יומי בגלולות – נשים ששוכחות גלולה או שאינן נוטלות את הגלולות באופן קבוע ועל פי ההנחיות עלולות להיכנס להריון, ולכן הגלולות מתאימות רק לנשים אחראיות ובוגרות.

חשוב לזכור שגלולות למניעת הריון מספקות הגנה אך ורק מפני כניסה להריון, ולא עוזרות במניעת הדבקה במחלות מין, ולכן מיועדות לנשים המקיימות יחסי מין עם פרטנר קבוע בלבד.

מדבקה

בשנים האחרונות, יותר נשים משתמשות במדבקה למניעת הריון (הידועה בשם אוורה). מדבקה זו פועלת בדומה לגלולות למניעת הריון, ומשחררת באופן קבוע את אותם הורמונים המונעים מהגוף להיכנס להריון.

בניגוד לגלולות, אותן יש לקחת באופן קבוע בכל יום, את המדבקה מדביקים אחת לשבוע, במהלכו ניתן "לשכוח" משימוש באמצעי מניעה – המדבקה עושה זאת בעצמה ומפרישה לגוף את החומרים המונעים את הכניסה להריון.

אחת הסיבות השכיחות לכישלון השימוש בגלולות ולכניסה להריון היא שנשים רבות שוכחות לקחת אותן (גם כשמדובר בגלולה אחת).

ולכן מכיוון שבמקרה של מדבקה זה לא קורה, וההורמונים מגיעים לגוף בכל מקרה, מחקרים שונים הראו שמדבקות אפילו יעילות יותר מגלולות למניעת הריון. המדבקות עמידות למים ולפעילות היום יומית, ואינן דורשות טיפול מיוחד, ולכן השימוש בהן נחשב ליעיל מאוד והופך לנפוץ יותר בשנים האחרונות.